TEST- & DEMOMILJÖ

robot.png

För att kunna bygga upp en stark fordonsvärdekedja som ligger i framkant, måste vi kunna bedriva innovationsprojekt på en relevant nivå. I Öjebyn, utanför Piteå, håller vi på att bygga upp en öppen test- och demomiljö, så att rätt utrustning finns tillgänglig för industrin. Miljön är avsedd för test och utveckling av nya processer, produkter, och tjänster. Målet är att skapa en infrastruktur som motsvarar en komplett produktionslina, från ingående material till kvalitetskontroll.

Robotcellen
Robotcellen är redan på plats hos SWE-CIC i Öjebyn, och består av två industrirobotar, som utrustats för såväl fiberlindning som mekanisk bearbetning.


Pressen
Svenska AP&T i Ulricehamn har valt som leverantör av pressanläggningen som kommer i drift under slutet av Q3 eller början Q4 2020.

De kommer att leverera en ”state of the art” press, med en grundkonfiguration på 3,0 x 2,2 m pressyta, samt en presskraft på 1200 ton. Pressen skall i framtiden kunna uppgraderas till fullt automatiserad in- och utmatning, samt en ökad presskraft upp till ca 1900 ton. Därmed säkrar vi att anläggningen kan klara även framtida krav.

Kapaciteten i grundkonfigurationen kommer att vara mer än tillräcklig för att genomföra avancerad utveckling och tillverkningstester av lättviktskomponenter, exempelvis A- och B-stolpar, takluckor, batterilådor m.m., i SMC-processer och kombinationer av metall- och fiberkomposit, i snabba förlopp.

AP&T har visat stort intresse av att jobba med teknikutveckling för komposittillverkning tillsammans med övriga aktörer i den nya test- och demomiljön.


Lokaler för pressen
Den nya presshallen, som byggs i anslutning till RISE befintliga labb i Öjebyn, får en yta på ca 360 m2, för att rymma den nya utrustningen samt kringutrustning såsom automation och förformsstationer. Den nya hallen kommer att ha en större port för att kunna leverera verktyg till press samt vid behov lasta ut tillverkade detaljer.