PROJEKT

Här kan du se exempel på projekt som drivs inom SWE-CIC.

Stolpe upp i luften.jpg

Miljöanpassad distributionsstolpe

i komposit

SWE-CICs medlemsföretag ABB har precis lanserat sin nyutvecklade distributionsstolpe i komposit. Den överträffar både de hållfasthetskrav och de styvhetskrav som ställs, den kan dessutom hantera kombinerade lastfall.

De miljövänliga stolparna har utvecklats för att vara starka, styva, kompatibla och säkra och det innovativa yttre skyddslagret gör att traditionell klättrings och säkerhetsutrustning kan användas. Genom att använda modern tillverkningsteknik med kontinuerliga fibrer och helautomatiserade processer säkerställs både kvalitet och repeterbarhet.

"Patchar" för kombinationen kolfiberkomposit och presshärdat borstål

Gestamp Hardtech och RISE Sicomp har utvecklat en teknik för att kombinera presshärdat borstål och kolfiberkompositer på ett effektivt sätt.

 

Inom SWE-CIC så är det påbörjat ett projekt för att optimera tillverkningen av den "kolfiberpatch" som skall pressas in i borstålskomponenten direkt efter att den formpressats. Detta innebär val av rätt fiber, utveckla lindningstekniken och fixeringen av fibrerna, samt optimering av mönsterläggningen av fibrer för optimal prestanda på produkten till lägsta möjliga kostnad.

 

SWE-CICs gemensamma robotcell skall nyttjas i detta projekt.

 

Huvudsakliga intressenter är olika europeiska OEM, Gestamp Hardtech, Swerea SICOMP och Composite Service Europe.