NYHETER

Composite Service levererar superstrukturer till Audi

August 24, 2020

Composite Service har tecknat ett avtal med Audi för leverans av superstrukturer i kolfiber till deras bilproduktion. 

Composite Service utökar samarbetet med ledande företag inom satilitkommunikationssystem. 

Kunskap pekades ut som en av de stora anledningarna till att fiberkomposit inte har sin självklara plats hos industrin på eftermiddagens webinarie.

Under två timmar höll medlemsföretaget RISE tillsammans med SWE-CICs kluster manager Ulf Westerberg, en introduktion kring fiberkompositer...

Genom att göra som vi alltid gjort kommer vi inte lösa framtidens utmaningar. Därför bjuder SWE-CIC in tekniska konsulter inom industrin till ett webinarie den 27 maj kl 13-15 för att prata om framtidens materielsystem: Fiberkomposit.

I Norrbotten finns kompetensen att stöda Esrange kommersiella satsning. Satsningen innebär nya möjligheter för företagen att leverera till rymdbranschen.

Piteå Science Park har beviljats 4,4 miljoner i stöd från den europeiska regionala strukturfonden för en fortsatt utveckling av klusterinitiativet och för att bygga upp en regional innovationsnod. Total budget för projekten är ca 8,8 miljoner som fördelas över drygt tre år.

Den 28 november kl 9:30 – 11:30 bjuder SWE-CIC, tillsammans med ABB Robotics, in till en demonstration och diskussion kring den nya robotcellen som byggts i Kompositbyn, Öjebyn. Robotcellen är en del av den öppna test- och demomiljön som är under uppbyggnad i Öjebyn.

 

Under dagen visar vi stegen från ritning i 3D CAD till den färdigbearbetade produkten i robotcellen och för diskussioner kring detta, samt kring vilka möjligheter som finns att nyttja test- och demomiljön.

 

Vi vänder oss till dig som vill lära dig mer och kanske i framtiden arbeta med robotar och nytta test- och demomiljön, ingen förkunskap krävs!

October 10, 2019

Under Piteås näringslivsfrukost presenterades de företag och företagare som nominerats till Piteå Business Awards 2019. Bland de nominerade fanns inte mindre än två av SWE-CICs företag. Både  Composite Service och nytillskottet Centropy är nominerade till årets Start-Up 2019

Under gårdagen tog SWE-CIC företaget PodComp emot Norrbottens jämställdhetspris och en prissumma på 100 000 kr.

– Att stå här som vinnare känns helt otroligt. Det är ett kvitto på att vi har gjort mycket för jämställdheten hos oss, säger Peter Lundmark, VD på PodComp.

Piteåföretaget Centropy välkommnas till gemenskapen i kompositklustret SWE-CIC. Med sin nya, spännande kylteknik har Centropy uppmärksammats från flera håll och påbörjar snart arbetet med att kommersialisera sin teknik.

Test- och demomiljön under fortsatt utveckling

August 21, 2019

Under sommaren har en digital kopia av robotcellen byggts upp och testats av Oskar Wintercorn, student på LTU. Han har arbetat i dialog med utvecklare från ABB för att förbättra verktyget RobotStudio.

Miljöanpassad distributionsstolpe i komposit

August 13, 2019

SWE-CICs medlemsföretag ABB har precis lanserat sin nyutvecklade distributionsstolpe i komposit. Den överträffar både de hållfasthetskrav och de styvhetskrav som ställs, den kan dessutom hantera kombinerade lastfall.

August 07, 2019

Är du redo för nästa steg i karriären? Vårt klusterföretag ABB söker nu en Technical Sales Support Specialist, en ingenjör som kommer arbeta nära försäljningsavdelningen och hjälpa både nya och existerande kunder med ABBs spännande kompositprodukter. 

Sommaravslutning på SWE-CIC

June 24, 2019

25 juni träffades SWE-CICs medlemmar för att summera de två första kvartalen av 2019. Medverkande företag var ABB, PTC, PODCOM, Composite Service och RISE SICOMP. Under mötet diskuterades dels den aktuella statusen för de deltagande företagen, vilka leads som inkommit och hur klustret ska arbeta under hösten. Då kommer fokusen ligga på kommunikation och marknadsföring för att sprida kunskap om komposit till intressenter utanför nätverket.

Det hela avslutades med att Peter Eliasson  höll grillkurs, en mycket uppskattad aktivitet.

Composite Service får stor order för hösten 2019

June 03, 2019

Ett av SWE-CICs medlemsföretag, Composite Service, har fått en större order från ABB på cylinderkåpor till Troll i Norge. Leveransen kommer ske under fjärde kvartalet 2019 så produktionen påbörjas efter semestrarna.

Ordern är viktig för Composite Service som ser en framtid inom energi och kraftdistribution och spår tillväxt inom segmentet.

November 14, 2018

Intervju med Ulf Westerberg, Projektledare SWE-CIC, från Elmia. 

Världsunik fisktrappa i komposit invigd

October 22, 2018

Nu är den världsunika fisktrappan i komposit invigd, framtagen av Composite Service i samarbete med Länsstyrelsen och Luleå Tekniska Universitet. Ett effektivt material som ger nya möjligheter för anpassning till omgivningar och vattenflöden. Nu påbörjas studier av passageeffektivtet för passerande fiskar. 

Sveriges första makerspace för kompositindustrin byggs i Öjebyn

April 22, 2018

I Öjebyn utanför Piteå byggs Sveriges första industriella makerspace för kompositindustrin, Swedish Composite Innovation Cluster. Det byggs en robotcell som består av två industrirobotar som alla inom industri och forskning är välkomna att använda för att utveckla nya produkter eller tillverkningsprocesser. Det är första steget i att bygga en öppen test- och demonstrationsmiljö för utveckling inom komposittillverkning.

Vill etablera kolfiberfabrik i Piteå

April 07, 2018

Dialog pågår med tre globala aktörer kring möjlighet att etablera en kolfiberfabrik som kan ge 200 arbetstillfällen.

De är först i världen med en fisktrappa i komposit

January 02, 2018

Öjebyföretaget Composite Service är först i världen med att tillverka en fisktrappa i komposit. Nu hoppas de att vattenståndet i Alterälven sjunker så att trappan kan monteras innan maj, skriver Tommy Norin i en artikel i Norrbottens Affärer. Bilden är tagen av Maria Johansson.

Sveriges första makerspace för kompositindustrin byggs i Öjebyn

December 11, 2017

I Öjebyn utanför Piteå byggs Sveriges första industriella makerspace för kompositindustrin.

Just nu byggs en robotcell som består av två industrirobotar som industri och forskning är välkomna att använda för att utveckla nya produkter eller tillverkningsprocesser.  Det är första steget i att bygga en öppen test- och demonstrationsmiljö för utveckling inom komposittillverkning.

Ny fiskväg i komposit byggs i Piteå

April 05, 2017

En fullskalig fiskväg i komposit ska anläggas i Alterälven. En fiskväg av komposit är billigare och ger fler möjligheter än exempelvis en fisktrappa i betong.

Kompositsatsning får miljoner

December 15, 2016

Piteå Science Park får drygt 3,8 miljoner kronor i EU-stöd till projektet Composites Innovation Cluster. Projektet ska bidra till nya tjänster och produkter, från regionens små och medelstora företag, framförallt de som finns inom kompositindustrin.

Please reload